Czy czekolada jest zdrowa?
Witajcie kochani,
Dziś mamy dla Was posta o czekoladzie, do której chyba każdy z nas ma słabość ;)
Na co dzień powinniśmy unikać jedzenia słodyczy, ale od czasu do czasu każdego dopada chęć zjedzenia czegoś słodkiego :) Post na temat słodkich, ale zdrowych przekąsek pojawi się oddzielnie :)
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów czekolad : gorzka/deserowa, mleczna, biała i ta z dodatkami/nadziewana. Jeśli już mamy ochotę na coś słodkiego i sięgamy po czekoladę, to którą najlepiej wybrać?
Pamiętajmy, żeby zawsze czytać składy produktów, które kupujemy (zarówno kosmetyków jak i żywności), aby nie dać się "złapać" na oszustwa producentów. Przykładowo na czekoladę ze świeżego alpejskiego mleka... KAŻDA CZEKOLADA jest produkowana z mleka w proszku, albo na czekoladę z nadzieniem truskawkowym w skład, której często nie wchodzi W OGÓLE truskawka (lub 0,18% truskawki) tylko buraki... Czekoladę formowana ręcznie, która jak sama nazwa wskazuje jest tylko FORMOWANA ręcznie, a nie produkowana ręcznie... Czekolada nie powinna mieć nalotu , który wynika z przechowywania czekolady w za wysokiej temperaturze lub w chłodni... Co z czekoladą light/dietetyczną? Nie istnieje! Zamiast cukru dodawany jest słodzik, a dla poprawy smaku dodaje się więcej tłuszczu... Do tego często zamiast standardowej wagi 100g tabliczka waży przykładowo 75g, a cena wyższa... Wiele czekolad zawiera emulgator E476, testowany na zwierzętach i w nadmiarze mający bardzo zły wpływ na nasz organizm... Dodatkowo czekolada uzależnia...
I tu pojawia się pytanie, czy czekolada jest w ogóle zdrowa? Tak, czekolada bardzo dobrze działa w stanach depresyjnych, gdyż pobudza endorfiny odpowiedzialne za poprawę humoru. Dobrze wpływa na serce, zmniejsza ryzyko zawałów, udarów mózgu, obniża ciśnienie i zmniejsza cholesterol :)
Którą więc kupić?
Otóż najzdrowszą czekoladą okazuje się czekolada gorzka/deserowa. Zawiera najmniej z pozostałych rodzajów czekolad kalorii około 480kcal/100g, najmniej cukru około 30% i najwięcej miazgi kakaowej około 60%.
Czekolada mleczna ma około 25% miazgi kakaowej, około 60% cukru i około 530kcal/100g.
Czekolada biała - i tu pojawia się problem, gdyż jakość czekolady wyznacza ilość miazgi kakaowej, biała czekolada jednak nie zawiera w ogóle miazgi kakaowej, zawiera sam tłuszcz kakaowy około 30% . Czy można więc nazwać białą czekoladę czekoladą? Biała czekolada ma około 550kcal/100g i około70% cukru.
Czekolada z dodatkami/nadziewana - zawiera ponad 550kcal/100g, reszta składu zależy od dodatków/nadzienia, ma również wbrew pozorom najwięcej chemii. Jeśli już mamy ochotę na taką czekoladę wybierzmy tą z orzechami lub rodzynkami. Najlepiej jednak skusić się na gorzką/deserową lub mleczną czekoladę i oddzielnie zakupić bakalie lub orzechy :)
Ile kawałków czekolady zdrowo jest zjeść dziennie? - 2 kostki :)
Kochani w dzisiejszym poście to już wszystko :)
Zachęcamy Was do komentowania i zadawania pytań.
Pozdrawiamy,
Nel i Marcin
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz